Властите в Индонезия съобщиха, че са арестували шестима заподозрени в международна бракониерска група, насочена към критично застрашения вид явански носорог. Това предават от Associated Press.

Заподозрените са част от мрежа, която използва самоделни огнестрелни оръжия, като се смята, че с тях са убили поне 26 явански носорога за рогата им от 2018 г. насам. Рогата са много търсени в Азия, където се използват предимно в традиционната китайска медицина и все повече за направата на украшения, посочи началникът на полицията на провинция Бантен Абдул Карим.

По негови думи шестимата мъже са били арестувани при съвместна операция на полицията и Министерството на горите и околната среда миналия месец. Един от лидерите на синдиката, Суненди, е бил арестуван миналата година и осъден на 12 години затвор и глоба от 6135 долара.

Полицията и екип от рейнджъри от националния парк "Уджунг Кулон" в Бантен издирват още осем членове на синдиката.

В хода на разследването е установено, че Суненди, който има само едно име като много други индонезийци, и девет други са убили 22 явански носорога от 2018 г., докато друга група е убила още четири от 2021 г. Те са продали рогата на китайски купувачи чрез местен оператор, който в момента е съден, съобщава още Абдул Карим.

Полицията е иззела самоделни огнестрелни оръжия, куршуми, барут, стоманена примка за прашка и друго оборудване, използвано за бракониерство на носорози.

Ръководителят на правоприлагащите органи в Министерството на горите и околната среда Расио Ридо Сани заяви, че популацията на явански носорог намалява, като към момента са останали само около 80 възрастни животни, предимно в националния парк "Уджунг Кулон" в западната част на главния индонезийски остров Ява. Те са под риск заради унищожаване на местообитанията им в тропическите гори, както и заради бракониери.

"Бракониерството на защитени животни е сериозно престъпление и е от международно значение. Работим в тясно сътрудничество с регионалната полиция на Бантен за издирване и арестуване на извършителите на бракониерски престъпления, които са успели да избягат по време на операцията", допълни още ръководителят.

Доживотен затвор за незаконно притежание на слонова кост в Уганда

Доживотен затвор за незаконно притежание на слонова кост в Уганда

В африканската страна налагат строги наказания на бракониерите