На 14 април Институтът за космически изследвания и технологии при БАН ще организира научна конференция по повод 35-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Събитието ще се проведе от 12 часа в зала 207 на Академията.

Почетни гости на пресконференцията ще бъдат самият Георги Иванов и шестима чужди космонавти.

Заедно с 35-годишнината от полета на Георги Иванов ще бъдат отбелязани и 45-годишнината от създаването на Института за космически изследвания и технологии и 145-годишнината на БАН.

Научната конференция ще бъде посветена на полета и изследователската програма, разработена от нашите учени за Георги Иванов. Първият български космонавт излезе в космоса на борда на кораба „Съюз-33". Датата на полета бе 10 април 1979 г. За краткия си престой извън пределите на Земята „Съюз-33" направи 31 пълни обиколки в орбита около планетата.

На конференцията ще бъде представена информация за последните постижения в космическите изследвания на България. Ще бъде излъчен и документален филм за работата около Международната космическа станция.

Във фоайето на БАН ще има изложба, включваща апаратура, разработена за полета на Иванов и съвременни уреди за изследване на Земята от космоса. Посетителите ще могат да разгледат първата автоматизирана Космическа оранжерия СВЕТ, както и множество снимки.