Въпреки че яденето на мед е известен „бабин" метод за преборването с болките и инфекциите на гърлото, лечебното свойства на меда бе доказано и по научен начин в Италия, предаде prontosofia.

Според италианския вестник „Стампа" научно изследване на професор Роберто Барале от Университета на Пиза е стигнало до заключението, че боровият, евкалиптовият и кестеновият мед притежават антимикробни и антибактерийни свойства.

Изследването на учените е било представено по време на Седмицата на меда в Монталчино.

Събитието е едно от най важните в тази сфера в Италия.

Според „Стампа" учените искали да видят дали в действителност така разпространеният начин да се яде мед при болки в гърлото е научно обоснован.

Изследователите стигнали до извода, че медът може да помогне в борбата и с други микроорганизми в човешкото тяло.