Британската общност на футболни фенове - гейове заяви, че ще бойкотира всички дейности, свързани с провеждането на Световната купа през 2022 година в Катар, съобщава lenta.ru.

Недоволството на феновете идва от факта, че в страната има закон, според който хомосексуалистите могат да получат до 5 години затвор, заради различната си ориентация.

В изявление на общността се казва, че световното първенство не трябва да се провежда в страна, която нарушава правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Според гейовете провеждането на Световната купа през 2022 година в Катар ще доведе до отчуждаване на милиони фенове от цял свят от това съревнование.

Представител на ФИФА заяви, че ръководството на световния футбол от много години се бори срещу всички форми на дискриминация. Според него всички асоциации, членове на ФИФА, трябва да спазват устава на организацията, който забранява дискриминацията. От ФИФА са категорични, че при провеждането на последния шампионат на света е допринесено изключително много за преодоляване на социалните бариери в други държави.

Припомняме, Катар получи правото да бъде домакин на Световната купа през 2022 година, след проведено гласуване от членовете на изпълнителния комитет на ФИФА в Цюрих по време на заседание на 2 декември 2010 година. В последния кръг от гласуването Катар победи с голямо мнозинство САЩ.