Дори малки количества червено и преработено месо - като тънък резен бекон на ден - могат да увеличат риска от рак на червата. Това показва ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Проучването, осъществено от Оксфордския университет и финансирано от британска благотворителна организация за изследвания на рака, допълва доказателствата, включително от Световната здравна организация, че яденето на червено месо може да бъде вредно.

Изследователите са анализирали данни от почти половин милион души, включени в британското проучване Biobank.

През шестте години на проучването си те са установили 2609 души, които са развили рак на червата. Според оценките им консумирането на три тънки резена бекон на ден, вместо само на един, може да увеличи риска от рак на червата с 20 процента.

На всеки 10 000 души в проучването, които са яли 21 грама на ден червено и преработено месо, 40 са били диагностицирани с рак на червата. Също така при консумиралите 76 грама месо на ден, на всеки 10 000 души 48 са развили рак.  

Според британската здравна каса 76 грама сготвено червено месо е еквивалентно на около половината от 226 грама говежда пържола. Парче шунка или тънък резен бекон е около 23 грама обработено месо.

Британската благотворителна организация за изследвания на рака посочва, че 5400 от 41 804 случая на рак на червата всяка година във Великобритания могат да бъдат предотвратени, ако хората изобщо не ядяха обработено месо.

Но благотворителната организация признава, че пушенето представлява много по-голям риск, причинявайки 54 300 случая на рак всяка година.

Изпълнителната агенция към британското министерство на здравеопазването Public Health England посочва, че от техните проучвания е станало ясно, че много хора ядат прекалено много червено и обработено месо.

И експертите съветват хората, които ядат много месо, да намерят начини да го ограничат.

Британското министерство на здравеопазването съветва всеки, който яде повече от 90 грама червено и преработено месо на ден, да го намали до 70 грама.

Насоките на британската здравна каса казват, че има някои ползи от червеното месо - съдържанието на желязо и протеини, например, - което трябва да бъде балансирано срещу потенциалните рискове.

Хората все пак могат да ядат месо и да бъдат здрави.

Обработеното месо, включително бекон, колбаси, хотдози, салам, е променено или за да му се удължи срока на годност, или за да му се промени вкуса, като основните методи са опушване, сушене или добавянето на сол или консерванти.