Избери имена на двойка бели щъркели в село Драгушиново, община Самоков, Софийска област до 27 април. За това призоваха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Всеки желаещ може да стане кръстник на двойката, която се следи на живо с помощта на уеб камера, монтирана близо до гнездото.

За втора година животът на двойката може да бъде проследяван 24 часа в денонощието. Дългокраките птици вече имат много приятели в YouTuBe канала на БДЗП, където може да се наблюдава ежедневието им, припомня дружеството.

Предложенията могат да се дават в коментар под пост за избор на имена на щъркелите от село Драгушиново на @BSPBirds във Facebook и под Live stream в YouTube канала на БДЗП.

На 28 април, вторник, с гласуване в анкета, отново във Facebook, ще бъдат избрани имената.

Победителят ще спечели тениска, папка и тефтер с бял щъркел.

С предложението си в конкурса, участниците също така се съгласяват имената им да бъдат използвани за популяризиране на проекта. Имената на кръстника на щъркелите ще бъдат оповестени и на сайта на проект "Живот за птиците" - lifebirds.eu.

Монтирането на уеб камерата е част от мерките за опазване на белия щъркел по проект "Живот за птиците", изпълняван от ЧЕЗ Разпределение България в партньорство с БДЗП.

Извършваните наблюдения са един от подходите за обстойно проучване на ежедневните навици на птиците. На по-късен етап това изследване ще помогне за набелязване на конкретни мерки и стъпки, които биха били полезни в бъдеще.