Затворниците от московския затвор Бутирка скоро ще получат достъп до соларни процедури и ще могат да се обаждат по телефона чрез Скайп (Skype).

Това съобщи Сергей Циганков, говорител на столичния клон от федералната служба за изпълнение на наказанията, предаде АФП.

Миналата година в затвора умря 37-годишният адвокат Сергей Магницки, страдал според близките му от бъбречно заболяване. Неговата смърт предизвика бурни реакции в света и руският президент Дмитрий Медведев започна реформи в системата на затворите.

Руските медии обаче критикуват предвидените подобрения, посочва АФП. Ще се превърне ли Бутирка в санаториум, пита в. "Комсомолская правда".

"Солариумът не е нещо от първа необходимост. Това сигурно е някаква шега", заяви Зоя Светова, експерт по затворите на московския седмичник "Новото време".

Зад решетките на Бутирка - тухлена крепост от 19-и век в центъра на Москва, са лежали редица известни личности като преследваните съветски писатели Исак Бабел и Александър Солженицин, припомня Ройтерс.