Мария Браняс, която беше най-старият човек в света, почина спокойно в испански старчески дом на 117-годишна възраст, предава "Ройтерс".

"Мария Браняс ни напусна. Тя почина, както искаше: в съня си, спокойно и без болка", се казва в нейния официален акаунт X (туитър), а говорител в старческия дом потвърди новината, без да предоставя подробности.

Браняс предположи, че смъртта й е неизбежна в понеделник на X, като каза: "Чувствам се слаба. Времето идва. Не плачете, не обичам сълзите... Познаваш ме, където и да отида, ще бъда щастлива."

Нейният акаунт в X се управлява от нейната дъщеря.

Тя навърши 117 години на 4 март, според Световните рекорди на Гинес, и стана най-старият човек в света през януари 2023 г.

Родена в Сан Франциско, Калифорния, през 1907 г., тя се премества с испанското си семейство обратно в североизточния регион на Каталуния, когато е на седем.

Тя прекарва остатъка от живота си там, преживявайки гражданската война от 1936-39 г. и две пандемии през един век - пандемията от испански грип от 1918 г. и пандемията от COVID-19 от 2020-2021 г.

През 1931 г. се омъжва за каталунския лекар Жоан Морет, от когото има три деца.

Съпругът й почина през 1976 г. и тя също надживя сина си Август, който загина при катастрофа с трактор на 86-годишна възраст, съобщи Световните рекорди на Гинес на уебсайта си.

Браняс позволи на учените да проучат нейното изключително дълголетие, което тя отдаде на късмет, добра генетика и "ред, спокойствие, добри връзки със семейството и приятелите, контакт с природата, емоционална стабилност, без притеснения, без съжаления, много позитивизъм и стоене настрана от токсични хора", според Гинес.

Когато достигна 117 години, Браняс беше 12-ият най-възрастен потвърден човек в историята. Най-възрастният документиран някога живял човек на Земята е французойката Жана Калман, която е доживяла до 122 години и 164 дни.

След смъртта на Мария Браняс, Томико Итоока, родена на 23 май 1908 г в Осака, сега е най-старият жив човек в света. Тя е родена в Осака, но се мести в старчески дом в Ашия, Хього през 2019 г. По това време тя все още можеше да се движи самостоятелно, но сега използва предимно инвалидна количка. 

Леонардо да Винчи ще привлича туристи в Рияд

Леонардо да Винчи ще привлича туристи в Рияд

Саудитска Арабия ще гради конкурент на Лувъра