Миризмите са способни да променят настроението на хората, да пораждат усмивки и радост, твърдят авторите на последното засега изследване по темата, цитирани от BBC.

Във Великобритания стават все по-популярни изследвания върху ароматни композиции, които биха могли да повлияват човешкото здраве и психика, информира zdrave.bg. Някои от тях дори са строго конфиденциални и са извършени по поръчка на военните служби.

През последните години внимателно се изучават и ефирните масла. Много от тях например забавят окисляването на мазнините в месните продукти т.е. запазват по-дълго тяхното качество и вкус. Учените прецизно изследват веществата, притежаващи антиоксидантна активност, тъй като те забавят стареенето, участват в регенерацията на различните тъкани, борят се с вредата от свободните радикали.

На науката е известно, че ефирните масла се състоят от малки молекули, които леко преодоляват мембраните на клетките в организма на човека. Затова част от летливите вещества попада в кръвта и участва в обменните процеси.

Борът например благотворно действа на болните бели дробове, не само защото неговите компоненти убиват бактериите, а и защото те възстановяват увредените от болестта клетки.

Учените се надяват, че скоро ще стане възможно създаването на композиции от аромати срещу много заболявания.

Някои аромати активизират дейността на главния мозък и изострят чувствата.

Миризмата на лавандулата увеличава работоспособността с 20%, на жасмин - с 34%, на лимон - с 54%. Ароматът на прясно изпечен хляб, ванилия и кафе възбужда апетита. Миризмата на евкалипт и бял бор, укрепва имунитета. Миризмата на лайка убива вредните микроби във въздуха.

Все по-популярни стават например ароматизаторите, които се използват за насищането на въздуха в големи затворени помещения с аромати на пресни изпечени продукти, кафе, парфюми, цигари, кожа.

Засега обаче за тях може да се твърди със сигурност само, че имат маркетингов ефект, защото "напомнят" на потенциалните купувачи да си вземат от съответната стока, чийто аромат усещат, твърдят още изследователите, цитирани от zdrave.bg.