При първата си поява по телевизията 18-годишната Наташа Кампуш, открита преди седмици във Виена след осемгодишно отвличане, изненада милионната публика, която очакваше да види една изплашена млада жена.

Наташа разказваше за отвличането си, за затворения си живот и за бягството си с думите на възрастен, въпреки че жестовете и мимиките й бяха като на дете, уточняват от германския „Шпигел".

Наташа призна, че още когато била на 15 години, дори и по-рано, си мислела, че един ден, когато бъде достатъчно силна, ще избяга от затвора си.

На 23 август тя се възползвала от невниманието на похитителя си Волфганг Приклопил и избягала от гаража на къщата му. В момента на бягството тя си помислила - или сега, или никога.

Интервюто бе дадено пред журналиста Кристоф Фойерщайн от австрийската телевизия ORF, като на предварителна среща Кампуш се запознала с въпросите и избрала онези, на които не би искала да отговаря.

Направи впечатление репликата й, че от щастие полицаите „за малко да я смачкат".
Тя разказа как по време на пленничеството няколко пъти била извеждана от похитителя си, като винаги, като видела някого, се усмихвала широко, така както била на снимката, разпространена след изчезването й.
Исках хората да си спомнят за лицето ми, да ме познаят, призна Наташа.

 Тя добави, че си обяснява действията на похитителя с това, че на него му липсвали неща, които тя имала -  щастливо семейство и социални контакти.
Той нямал тези неща и се чувствал несигурен в самия себе си. Припомняме, че след бягството й похитителят й се самоуби.

Направи впечатление и факта, че Наташа показа съчувствие към майката на похитителя си. Тя заяви, че „не би искала да й покаже другата страна на сина й".

На въпрос какво ще прави в бъдеще Наташа заяви, че би искала да помогне на хората, които са страдали като нея.