Най-силната през последните 200 години магнитна буря на Земята се очаква днес. Това отчитат специалисти от НАСА и лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт „Лебедев", цитирани от сайта greasp.com.

Такава магнитна хиператака може да доведе до глобална катастрофа: в Африка да се наблюдава Северното сияние, автомобилите да не могат да бъдат запалвани, електрическите контакти да произвеждат искри и да се запалят, а интернет и мобилните комуникации да се забавят.

Слънцето започва 24-ия си активен цикъл, което става ясно от специфичните петна, които са се появявали на повърхността на слънчевата плазма, и са били засечени от спътника STEREO - специален инструмент на НАСА.

"Това е най-голямото събитие, което имаме възможност да наблюдаваме през последните 200-300 години", каза Майкъл Кайзер, изследовател от НАСА.

На въпрос означава ли това, че навлизаме в максималните стойности на слънчева активност през последните 2000 години, Кайзер посочи, че е трудно да се каже.

"Последният човек, наблюдавал подобни петна по слънцето, е бил Галилей. Той ги е наблюдавал за първи път в началото на 17 век, когато са били по-малки. След 28 цикъла, които са добре документирани, от 1745 до наши дни сериозни огнища не са били наблюдавани. Това означава, че по неизвестни причини слънчевият минимум трае по-дълго от обичайното", обясни Кайзер.