Непалски шерп изкачи връх Еверест за рекорден 28-ми път във вторник, завършвайки второто си изкачване само за седмица, като броят на жертвите през тазгодишния сезон достигна 11, предава "Ройтерс"

53-годишният Ками Рита Шерпа достигна върха от 8 849 метра по традиционния маршрут на югоизточния хребет, след 27-ото си изкачване миналата седмица.

Създаден от първите изкачващи се на върха, новозеландецът сър Едмънд Хилари и шерпа Тенцинг Норгей през 1953 г., маршрутът остава най-популярният път към най-високия връх в света.

"Ками Рита е на път да слезе от върха", каза Танесвар Гурагай, генерален мениджър на неговия работодател, компанията Seven Summit Treks, която казва, че катеренето е страст за шерпа.

"Той се катери с други клиенти, но чакаме подробности."

Ками Рита за първи път изкачи Еверест през 1994 г. и оттогава го прави почти всяка година, с изключение на три години, когато властите затвориха планината по различни причини.

"Той разви дълбока страст към катеренето от ранна възраст и катери планините повече от две десетилетия", каза компанията миналата седмица.

Друг алпинист шерп изкачи Еверест за 27-ми път тази седмица, най-много върхове след Ками Рита.

Британският алпинист Кентън Кул миналата седмица изкачи Еверест за 17-и път, най-много от чужденци.

Рекорден брой алпинисти отново заливат Еверест

Рекорден брой алпинисти отново заливат Еверест

Има опасения, че отново ще се образуват задръствания по маршрута към върха

Въпреки това опасностите, които планината представлява за много алпинисти, бяха отразени в още два смъртни случая на Еверест през уикенда.

Единият беше непалски шерп, работещ за почистване на планината, който почина в понеделник, се казва в изявление на непалската армия. Екипировка и други предмети, оставени от катерачните експедиции, могат да осеят планината с десетилетия.

Австралийски инженер почина по време на спускането от върха в петък в зоната на смъртта над 7925 метра, която е печално известна с разредения въздух, който може да причини внезапни пристъпи на височинна болест.

Сред 11-те жертви са и трима шерпи, загинали през април при падане на серак в долното течение на планината, докато други умират от болест, слабост и различни причини, добавиха те.

Двама алпинисти, по един от Сингапур и Малайзия, са в неизвестност през последните три дни, казаха официални лица.

Отново смърт под Еверест

Отново смърт под Еверест

Китаец и индийка са поредните жертви