Учените Дейвид Бейкър, Демис Хасабис и Джон Джъмпър спечелиха Нобеловата награда за химия за 2024 г., съобщава "Ройтерс".

Отличието им е присъдено за работа върху структурата на протеините.

Наградата, смятана за една от най-престижните в научния свят, се присъжда от Кралската шведска академия на науките и е на стойност 11 милиона шведски крони.

Половината от наградата беше присъдена на Бейкър "за изчислителен дизайн на протеин", а другата половина беше поделена между Хасабис и Джъмпър "за предсказване на структурата на протеина".

Нобелът за химия, който се раздава всяка година, следва наградите за медицина и физика, обявени по-рано тази седмица.

Нобеловите награди са учредени по завещанието на изобретателя на динамита и богат бизнесмен Алфред Нобел и се присъждат на "тези, които през предходната година са донесли най-голяма полза на човечеството".

Връчени за първи път през 1901 г. - 15 години след смъртта на Нобел, наградите се присъждат за постижения в медицината, физиката, химията, литературата и мира. Лауреатите във всяка категория си поделят наградния фонд, който е променян през годините.

Наградата за икономика е по-късно допълнение, финансирано от Шведската централна банка.

Започва Нобеловата седмица

Започва Нобеловата седмица

Отличията се връчват за постижения в медицината и физиологията, физиката, химията, литературата и мира

Химията, близка до сърцето на Алфред Нобел дисциплина, която е най-приложима към собствената му работа като изобретател, може невинаги да е най-атрактивната от наградите, но сред предишни лауреати в тази катогория са научни величия като пионерите в областта на радиоактивността Ърнест Ръдърфорд и Мария Кюри.

Миналогодишната награда за химия отиде при Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов за откриването им на малки клъстери от атоми, известни като квантови точки, широко използвани днес за създаване на цветове в плоски екрани, светодиодни (LED) лампи и устройства, които помагат на хирурзите да виждат кръвоносни съдове в тумори.

Освен паричната награда, на победителите ще бъде връчен медал от шведския крал на 10 декември, след което ще има пищно тържество в кметството на Стокхолм.