Руският онколог хирург Михаил Мяснянкин каза пред руска телевизия при какви условия храната причинява рак.

Според специалиста продуктите увеличават риска от развитие на болестта, ако са замърсени с минерални торове или канцерогенни вещества.

"Това ще има пагубен ефект върху стомашно-чревния тракт, върху лигавицата. Поради такава лезия може да се появи рак", обясни Мяснянкин.

Лекарят определя като главен проблем метода на готвене. По-специално при пържене на месо или зеленчуци в слънчогледово олио.

"Ако то се използва няколко пъти, тогава, естествено, всички канцерогенни вещества започват да се натрупват", уточни експертът.

Мяснянкин също така съветва да се изключи напълно алкохолът от диетата, тъй като консумацията му може да увеличи риска от развитие на някои видове рак.