Оралните контрацептиви, които от една страна дават на жената сексуална свобода, могат да предизвикат загуба на сексуалното влечение, съобщава zdrave.bg .

Изследователите от американската Асоциация за семейно планиране твърдят, че този ефект може да бъде продължителен и най-важното - да прерасне в постоянен, посочва статия в изданието Journal of the American Medical Association.

Досега се смяташе, че загубата на сексуалното желание е изцяло обратим процес, който се прекратява, след като жените престанат да приемат контрацептиви, отбелязва още zdrave.bg .

Професор Ъруин Голдщайн от университета в Бостън е изследвал 125 млади жени, лекуващи се от сексуална дисфункция и е установил, че 52% от тях са приемали орални контрацертиви, 34% се приемали такива по-рано, а само 14% не са ги използвали никога.

Ученият е измерил при пациентките, приемащи или приемали контрацептиви, нивото на веществото SHBG, съдържащо се в противозачатъчните и е установил, че то е 7 пъти по-високо, отколкото при жените, които никога не са приемали контрацептиви и 3-4 пъти по-високо при жените, които са прекратили преди време тяхното приемане.