Израелски археолози приключиха с разкопките на древния тунел от Стената на плача до града на Давид в Йерусалим, пишат чужди медии. Това съоръжение от времето на цар Ирод ще бъде открито за посещения на туристи, съобщават от израелското управление на старините.

Разкопките се провеждат вече 7 години в района на Храмовата гора, като не им се дава гласност. Според арабите тези разкопки се възприемат като опит да се подкопае фундаментът на джамията Ал-Акса. За да предотврати евентуални посегателства, израелската полиция е засилила мерките за сигурност в Стария град и прилежащите квартали.

От управлението на старините отбелязват, че разбират чувствителността, свързана с тези разкопки, но изтъкват, че разкриват исторически пласт от 3-4 хилядолетия, която не е само еврейска история.

Самият тунел е много тесен канал с дължина 700 метра, който се е използвал за дренажи. Той минавал под улицата, която по времето на цар Ирод довела от южната част на града, известна като градът на Давид до квартала Силван, до Стената на плача.

Днес тази улица се намира под по-късни културни пластове и съвременни сгради.