С началото на туристическия сезон в Турция нараства интересът към летенето с балон в Кападокия. Този регион на Анадола е една от най-популярните дестинации за почивка в Турция и е едно от най-колоритните места в света, пише Анадолската агенция

Кападокия е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, известна със своя уникален природен пейзаж, по-специално долината Перибаджаларъ ("Приказните комини"), древните скални манастири, подземни градове и параклиси.

При благоприятно време 156 балона обслужват повече от 3000 туристи на ден.

Ръководителят на Асоциацията на операторите на балони в Анадола Мехмет Динлер каза пред Анадолската агенция, че тази година се очаква рекорден брой туристи да използват услугата "Полет с балон с горещ въздух". Динлер препоръча на туристите, желаещи да изпитат удоволствието от полет с балон да направят предварителна резервация.

"През 2019 г., която нарекохме "златен период" за туризма на Кападокия, 589 000 местни и чуждестранни туристи летяха с балони. Миналата година, по време на пандемията, броят им спадна до 389 000. Надяваме се, че ще успеем да счупим рекорда от 2019 г., като увеличим потенциала и търсенето тази година", каза той.

Той отбеляза, че броят на чуждестранните туристи в региона отново се е увеличил. "При изгрев слънце 104 балона могат да излетят едновременно, а 40 минути по-късно още 52 балона. Общо повече от 3 хиляди туристи могат да летят с балони дневно. Тъй като местата са ограничени, съветваме местнитe и чуждестранни гости да резервират предварително обиколки. В последния момент може да е трудно да се намери място", каза той.