Домът Lighthouse, който бе представен на изложбата OFFSITE2007, отговаря на всички изисквания към екологично чистото строителство, съобщава специализираното британско издание Inhabitat, цитирано от Money.bg.

Количеството на вредните вещества, отделяни в атмосферата, е сведено до нула.

Проектът е изпълнен от архитектурното бюро Sheppard Robson съвместно с фирмите Arup и Kingspan Off-Site. Площта на дома на два етажа и половина е около 100 квадратни метра.

За икономия на топло са използвани структурни топлоизолационни панели, на покрива са монтирани фотоелементи за изработване на електроенергия. Спалните на първия етаж позволяват най-ефективно да се използва естественото осветление на горното работно пространство.

Очаква се, че новите изисквания ще влязат в сила за всички новостроящи се жилища във Великобритания към 2016 г. По-рано бе съобщено, че властите на Острова считат да започнат строителството на пет „еко-града", за да снижат дефицита на жилища и едновременно да са в съответствие с новите тенденции за отговорно отношение към природата. Около сто хиляди къщи ще бъдат снабдени със слънчеви панели и вятърни генератори. Първият еко-град ще бъде вдигнат в Кембриджшир.