Продължава изригването на един от най-активните вулкани в света - Шивелуч в руския Далечен изток на полуостров Камчатка, съобщи местният научен институт по геофизика и вулканология. Шивелуч изхвърли десеткилометров стълб от пепел в небето, а предупреждението за опасност остава в сила за авиокомпаниите, предава Ройтерс.

Шивелуч, един от най-активните вулкани в Русия, за първи път започна да изригва малко след полунощ във вторник местно време и в пика си, шест часа по-късно, изхвърли пепел върху площ от 108 000 квадратни километра (почти колкото България).

Пепелта от първоначалното изригване достигна 20 км в небето, покри населените места със сив вулканичен прах и наложи отклонение на самолетите. Най-близкото село Ключи се намира на 50 км от кратера на вулкана. На този етап не се съобщава за пострадали хора и сериозни щети по инфраструктура и жилищни сгради. Полуостров Камчатка е много слабо населен, а изригванията на вулкани на него не са рядкост.Там се намира и най-високият активен вулкан в Евразия - Ключевская сопка - 4835 м. Вулканът Шивелуч се издига на 3823 м.

Потоци лава се спуснаха от вулкана в понеделник, разтопявайки снега. Изхвърлената при изригването вулканична пепел затрупа селата в района с пласт дебел 8,5 см, което е най-много от 60 години насам.

Около 24 часа след като вулканът започна да изригва, земетресение с магнитуд 5,8 удари бреговете на Камчатка. Руски учени казаха, че земетресението е вторичен трус от земетресение от 3 април.

Полуостров Камчатка се простира далеч в Тихия океан северозападно от Япония. На полуострова живеят около 300 000 души.

Шивелуч е имал приблизително 60 значителни изригвания през последните 10 000 години, като последното голямо изригване е през 2007 г.

Два вулкана изригнаха в Камчатка

Два вулкана изригнаха в Камчатка

На полуострова има над 30 активни вулкана