Мона Лиза Разкрита е тайната на загадъчната усмивка на Мона Лиза. Професорът от Харвард Маргарет Ливингстън представи своята теория за уникалната творба на Леонардо да Винчи. Според нея ефектът от "трепкащата" усмивка на Джокондата е свързан с особеностите на човешкото зрение.

В изследването се твърди, че усмивката на Мона Лиза е очевидна само тогава, когато зрителят не гледа директно в устните й, а концентрира погледа си в други части от лицето. Ливингстън предполага, че изчезването на усмивката при смяната на ъгъла на зрение е свързано с това, как човешките очи обработват визуалната информация.

Особеностите на зрението при човека са такива, че погледът по права линия възприема добре детайли, а по-лошо сенки.

Мона Лиза Изплъзващата се усмивка на Мона Лиза се обяснява с това, че тя е разположена почти цялата в нискочестотния диапазон на светлината и единствено периферното зрение може да я възприеме добре.

Маргарет Ливингстън дава един прост пример – колкото по-съсредоточено и по права линия се гледа една буква от даден текст, толкова по-зле се забелязват останалите букви. Същото се получава и при съзерцание лицето на Мона Лиза. Леонардо, който е бил известен с научните си интереси и познания, най-вероятно е използвал този принцип.

Професор Ливингстън коментира, че художници като да Винчи и импресионистите са открили истини, до които учените едва сега достигат.