Морският лед, който покрива океана около Антарктида, достигна рекордно ниски нива тази зима, съобщи в понеделник Националният център за данни за сняг и лед (NSIDC) на САЩ, което засили опасенията на учените, че въздействието от изменението на климата на Южния полюс се засилва, предава Ройтерс.

Изследователите предупреждават, че промяната може да има тежки последици за животни като пингвините, които се размножават и отглеждат малките си върху морския лед. Топенето същевременно ускорява глобалното затопляне, като намалява отразяването на слънчева светлина от Земята.

Площта на морския лед в Антарктика достигна своя връх тази година на 10 септември, когато покри 16,96 милиона квадратни километра, най-ниският зимен максимум от началото на сателитните записи през 1979 г., заявиха учените от NSIDC. Това е с около един милион квадратни километра по-малко лед от предишния зимен антирекорд, поставен през 1986 г.

"Това не е просто рекордна година, това е екстремна рекордна година", каза старшият учен на NSIDC Уолт Майер.

В изявлението на NSIDC се казва, че данните са предварителни и престои изготвянето на пълен анализ, който ще бъде публикуван следващия месец.

Сезоните са обърнати в Южното полукълбо, като морският лед обикновено достига своя връх около септември в края на зимата и по-късно се топи до най-ниската си точка през февруари или март, когато идва антарктическото лято.

Площта на летния антарктически лед също достигна рекордно ниско ниво през февруари, надминавайки предишната граница, поставена през 2022 г.

Векове са нужни да се възстанови ледът в Антарктика, сочи проучване

Векове са нужни да се възстанови ледът в Антарктика, сочи проучване

Тази година е разтопен лед колкото 10 пъти от площта на Нова Зеландия