При възрастните хора, които са яли риба поне веднъж седмично през дълга част от живота си, паметта функционира поне като при хора, по-млади с 3 години. Това съощава dieti.info, цитирайки изследване на учени от Чикаго.

Без съмнение рибата явно подпомага мозъчната дейност и паметта функционира като при по-млад човек, заявява д-р Марта Клеър Морис, ръководител на екипа.

Храната от морски произход е особено богата на омега-3 ненаситени мастни киселини, една от които - DHA - е много важна за оформянето на мозъка в по-ранна възраст. Няколко проучвания в последно време показват, че тя е не по-малко важна и за мозъка при хората в напреднала възраст.

Като цяло изводът от изследването на учените от Чикаго, публикувано в декемврийския брой на Archives of Neurology, е, че хората, които редовно и поне веднъж седмично са яли риба, са забавили занижаването в умствените си функции поне с 10%.

Засега няма доказателства, че ефектът се дължи именно на омега-3 ненаситените мастни киселини, но както твърдят учените :"Най-малко ползата от яденето на риба е изместването поне отчасти от менюто на храни, съдържащи наситени мазнини като например червеното месо."