Русенката Лили Стоева дари носии на създаващия се в Чикаго български музей.

Идеята е на друга наша съгражданка - етнографката Елена Табакова.
Дарението включва тъкани престилки и пешкири, а най-ценна е капанската носия от 19 век. Родолюбивият жест на възрастната русенка е вторият местен принос към музея, след като началото му бе сложено с женска носия от Пиргово от същата епоха.


Тя бе предоставена за инициативата от Елена Табакова, която й даде широк международен отзвук по време на световната среща на българските медии в САЩ през май. Учредителите на музея изказват и своята най-сърдечна благодарност на още няколко русенки - Виолета Петрова, Иванка Цанева, Илина Сиракова, Надка Стоянова, Надка Стоянова за подарените традиционни облекла, тъкани и предмети на бита.


Благодарим им и за това, че те не само подкрепиха идеята ни, а допринесоха тя да стане реалност. Радетели на българщината, русенци се явяват първите дарители на новоформиращия се музей, каза Елена Табакова, цитирана от Ruseinfo.
Трудно е да се определи цената на даренията, защото един такъв жест има преди всичко висока морална и етична стойност, която не би могла да се сравнява с никакви материални еквиваленти, допълни тя.


Българският музей съвсем скоро ще стане факт, тъй като вече има създадено сдружение. Елена Табакова е негов президент, а друга русенска истоличка, която живее отскоро в Чикаго - Диляна Иванова, е вицепрезидент. По случай Коледа в Чикаго е подредена изложбата "Магията на коледния хляб".


В нея са представени обредни хлябове, правени от жените от българската общност в Чикаго по образци от 19 век. Инициативите на българското сдружение са намерили подкрепа и от известната чикагска общественичка и кандидат - сенатор Мария Папас, която работи с етносите.


Българската общност показва голям трудов и интелектуален потенциал и работи за интересит ена всички ни. Поздравяваме ви за сближаването на българи и американци, се казва в нейното писмо.
Намерението на инициаторите е в българския музей да бъдат показани също снимки на български емигранти, както и историята на различните български родове.