Продажбите на дребно на водка в Русия са достигнали 6,05 милиона декалитра* през юни, което е с 10,6% повече в сравнение с предходната година, съобщават от Националния съюз за защита на правата на потребителите.

През първата половина на годината са продадени 36,7 млн. дка водка, което също представлява ръст от 7,5%, съобщава "Интерфакс".

Продажбите на коняк също се увеличават - през юни с 8,9% до 0,92 млн. дка, а през шестте месеца - с 3,5% до 5,8 млн. дка.

На пазара на вино най-голям ръст отбелязват шампанското и пенливите вина. През юни руснаците са закупили с 10,1% повече, отколкото година по-рано, а за първата половина на годината - с 6,3% повече. Продажбите на вино също отбелязват ръст, но символичен с 1% за юни месец и 1,6% за първите шест месеца на годината.

При продажбите на нискоалкохолни напитки (с алкохолно съдържание не повече от 9 градуса) ръстът е с 1.6 за месеца и 1.8 за полугодието.

През юни са продадени общо 17,2 млн. дка алкохолни напитки (без бира, напитки на бирена основа, сайдер, поаре и медовина), което е с 5,8% повече от миналия юни. През първата половина на годината те са 103,3 млн. дка (с 3,9% повече).

Да откажеш водката в името на Путин

Да откажеш водката в името на Путин

И бившият съветски лидер Михаил Горбачов започна много непопулярна кампания срещу алкохолизма, но след падането на СССР през 1991 г. консумацията на алкохол изригна. Сега данни са други

Политиката на управление от времето на Владимир Путин налага все по-високи цени на алкохола в страна, в която се пие по традиция много, но и популяризира един нов модел, по примера лично на президента, на трезвеност. 

Последното сериозен ръст на продажбите на твърда алкохол в Русия - в началото на епидемията от коронавирус - бяха обяснени с това, че заради липсата на дезинфектанти руснаците ползват водка. Заради липсата на дезинфектанти хората се дезинфекцират външно с водка, а не вътрешно, обясни тогава председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

*декалѝтър - мерна единица за вместимост, равна на десет литра