Сънят и днес остава загадъчно и не докрай изучено състояние на душата и тялото. Както някои хора на сън хъркат, разговарят или се разхождат, така други правят... секс, отбелязва zdrave.bg.

Именно този феномен изследва доктор Питър Бюкенън от Кралската болница "Алфред" в Сидни.

Сексът насън изцяло се различава от другите прояви на човек, когато е заспал, се твърди в доклад. За да се прави секс насън трябва да се дочака фазата на най-дълбокия сън, когато очите започват бързо да се движат (затова тази фаза се нарича още фаза на бързото движение на очите), продължава докладът.

Обикновено в това състояние тялото е неподвижно, но както твърди Бюкенън, напълно възможно е да станем и получим удоволствие, ако в този момент сънуваме именно полов акт.

Британският експерт-сомнолог Нейл Стенли от Университета в Съри пояснява, че при хората, преживяващи подобно състояние, мускулите не се отпускат и затова хората правят това, което сънуват.

Подобно състояние може да възникне в резултата на злоупотреба с алкохол или след силен стрес, а може да съществува и генетична предразположеност към него. Както твърди Стенли, цитиран от BBC , "ако сънувате, че правите секс и в този момент действително го правите, няма причина да се смята, че нещо ще прекъсне вашия сън".

Секс с партньора обаче е само един от "поведенческите модели" на хората, страдащи от този проблем със съня: "В състояние на дълбок сън могат да се направят и други далеч по-опасни неща" твърди д-р Бюкенън.

Това състояние съвременната медицина определя като болестно и го лекува с помощта на сънотворни медикаменти. Други специалисти предпочитат психотерапията.