Словашките специални служби предизвикаха международен скандал, подхвърляйки в ръчния багаж на пътуващ за Ирландия пътник взривни материали.

Това съобщава kafene.net, като цитира публикация в електронното издание "Газета виборча".

В рамките на учения за откриване на експлозиви на летището в Попрад словашки полицаи скрили в ръчния багаж на пътници експлозиви, които трябвало да бъдат открити от специално обучени кучета.

Един от пътниците обаче - 49-годишен механик,  който се връщал в Ирландия, където работи, излетял за Дъблин с 90 грама от силния експлозив хексоген в раницата си.
Полицейското куче не успяло да открие  взривното в ещество, а инструкторът му, който го сложил, неочаквано бил  отзован от летището.

В Дъблин нищо не подозиращият механик бил задържан от полицията едва когато словашките власти уведомили ирланското външно министерство за инцидента.

От съображения за сигурност при задържането му били евакуирани няколко сгради и блокирани две улици. След 3-часов разпит човекът бил освободен, а словашкият външен министър Роберт Калиняк трябвало да се извинява и оправдава пред ирландския си колега Дермът Ахърн.