Трима моряци бяха спасени, след като прекараха седмица на безлюден остров в западната част на Тихия океан, съобщава "Ройтерс"

Самолет на военноморските сили на САЩ, който ги е издирвал, е забелязал палмови листа, с които бедстващите мъже са изписали думата "H-E-L-P" (помощ - б.р.) върху пясъка на плажа.

Бреговата охрана на САЩ посочва, че корабокрушенците - на около 40 години - са били открити в добро здраве във вторник на Пикелот - необитаем остров, покрит с палми, на около 667 км югоизточно от Гуам. Не се уточнява тяхната самоличност и националност.

Сагата с тримата мъже започва в неделя на католическия Великден, когато те поемат на пътешествие с 20-футов открит скиф, оборудван с извънбордов двигател, от атола Половат, на около 100 морски мили източно от мястото, където впоследствие са открити.

Шест дни по-късно, след като опитните моряци не се завръщат, тяхната племенница уведомява властите и бреговата охрана и флота започват операция по търсене и спасяване. Първоначалната зона за търсене обхваща над 78 000 квадратни морски мили.

Ден по-късно самолет P-8 Poseidon на американските ВМС забелязва импровизирания знак за помощ, изписан с палмови листа, и започва спасителната операция.

"Тази изобретателност се оказа ключова за насочването на спасителните усилия директно към тяхното местоположение", заяви лейтенантът от бреговата охрана на САЩ Челси Гарсия.

Докато са блокирани на острова, който е част от Федералните щати на Микронезия, мъжете са имали достъп до храна и вода. Те са успели да поправят и повредения си скиф.

Не за първи път корабокрушенци са спасявани от този остров. Преди около четири години трима изчезнали моряци бяха открити, след като изписаха "SOS" на пясъка.