Руският министър на природните ресурси и екологията Александър Козлов е утвърдил разчетите до 2030 година за програмата за възстановяване на популацията от коне на Пржевалски, съобщават от ведомството, цитирани от агенция "Интерфакс".

Конят на Пржевалски е единственият див кон, който се среща на свобода в природата в наши дни.

"Исторически конят на Пржевалски винаги е обитавал степите и една от ключовите ни задачи - да съхраним тези участъци от степите в местата за реинтродукция на животното, това ще позволи да обезпечим стабилното съществуване на популацията. Програмата предвижда редица конкретни действия за възстановяване на вида, включително законодателни", заявил Козлов.

Пресслужбата на Министерството на природните ресурси и екологията на Русия отбелязва, че на територията на Предуралската степ в Оренбургския резерват е започнал работа първият в Русия център за реинтродукция на чифтокопитни. Към настоящия момент популацията в центъра е съставена от 69 коня.

Също така, за 2023 г. е предвидено да бъдат пуснати първите животни на територията на Хакаския резерват, където се изгражда втори център за реинтродукция.

От Прага до Монголия дивите коне се завръщат в степите

От Прага до Монголия дивите коне се завръщат в степите

Конете на Пржевалски

"Освен това в рамките на програмата е планирано създаването на поне два комплекса от териториално свързани специално охранявани природни зони със различен статут в обща площ от порядъка на 200-300 хил. хектара", добавят от министерството.

Конят на Пржевалски е един от малкото видове на Земята, които са съхранени благодарение на отглеждането им в плен. Дивата му популация е изтребена в Китай и Монголия през ХХ веке, като запоследен път ексемпляр от вида е бил забелязан в природата през 1969 г. Рядкото животно е включено в Червената книга на Русия с най-висока степен на застрашеност - 0, а също така е и сред 13-те приоритетни видове по националния проект "Екология".

През 2014-2015 г. държавното предприятие "Оренбургски резерват" е разработило програма за създаване на полудива популация на коне на Пржевалски и за съхранение на вида в резервата. Реализацията на програмата е започнала през 2015 година, когато съвместно с френската биологична станция Тур дю Вале били внесени първите шест чистокръвни диви коне.

В момента територията на резервата се обитава от 69 коне на Пржевалски, 37 от които са жребчета, родени в Русия.