Само преди няколко дни при засилени мерки за сигурност в швейцарския град Давос започна 41-та сесия на Световния икономически форум. В нея взеха участие 2500 представители на властта, бизнес елита и обществените организации от 100 държави.

В дискусиите се включиха осем управители на централни банки, 50 ръководители на водещи международни организации, над 250 представители на гражданското общество, лидерите на десетки неправителствени организации.

Украинският президент Виктор Янукович използва трибуната на форума, за да привлече свежи инвестиции в родината си чрез нестандартна „примамка."

Той успя да разчупи традиционните „оферти", като опита да спечели крупните чужди инвеститори със събличащите се украинските жени, пише "Украинская правда".

Изданието припомня, че украинките често използват голотата си дори по време на протестни акции срещу властта.

В речта си по време на форума украинският президент отдели място и на кампанията „Включи Украйна", която е част от подготовката за провеждането на Европейското първенство по футбол през 2012 година.

Според изданието Янукович не могъл да произнесе оригиналния слоган на украински "Увімкни Україну", след което се сконфузил и продължил с импровизация. Вместо да дочете речта си, Янукович призовал инвеститорите: „Трябва да видите със собствените си очи Украйна през пролетта, когато цъфнат кестените, а украинските жени започнат да се събличат. Да видите тази красота - това е чудесно преживяване!"

Както е известно Украйна, заедно с Полша, са домакини на Евро 2012. Преди дни се появиха информации, че УЕФА разглежда възможността шампионатът  да бъде „прехвърлен" в Германия.

Заплахите ще бъдат реализирани, ако украинското правителство не спре бързо своята намеса в работата на украинската футболна федерация.