Иранските власти са задържали поддръжници на президента на страната Махмуд Ахмадинеджад, които са обвинени в магьосничество. Арестите са станали през тази седмица, съобщава lenta.ru.

Според данните сред задържаните е и Аббас Гафари, който бе обвинен във връзки с неизвестни светове. Има съмнения, че Гафари е усвоил умението да „осъществява връзки с духове."

Версиите за броя на задържаните са различни - според едни източници те са 25, а според други - по-малко.

Арестите станаха на фона на продължаващите противоречия между Махмуд Ахмадинеджад и върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей.

Последното доказателство, че отношенията между духовното и политическото ръководство на Иран не са добри е неуспешният опит на Ахмадинеджад да изпрати в оставка министъра на разузнаването Хайдер Мослехи.
На 17 април министърът, по настояване на президента, подал молба за освобождаване от длъжност, но след това с решение на Хаменей бил възстановен на поста си.

Разногласия е имало и преди - през 2009 г. Али Хаменей уволни първия вицепрезидент на Иран Есфандияр Рахим Машеи, който впоследствие бе назначен от Ахмадинеджад за шеф на администрацията му.

Друго свидетелство за разногласията между двамата е била оставката на министъра на външните работи Анушер Мутаки през декември 2010 г.

Независимо, че президентът е глава на държавата, върховният религиозен лидер има много повече пълномощия. Според представители на опозицията това положение на нещата не се харесва на Ахмадинеджад и това е повод за напрежение в държавата.