Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че планираната сделка между бразилската самолетостроителна компания Embraer и американския авиационен гигант Boeing не заплашва суверенитета на страната.

След съвещание с членовете на правителството президентът написа Twitter в четвъртък вечерта, че бразилските власти нямат намерение да възпрепятстват създаването на смесено предприятие между двете компании.

Boeing и бразилската Embraer правят общ самолет

Boeing и бразилската Embraer правят общ самолет

Двете компании се договориха за стратегическо партньорство

Boeing и Embraer се споразумяха за създаването на съвместно предприятие през юли 2018 година. На 17 декември м.г. двете компании съгласува условията на сделката за общото им предприятие. 80% от него ще принадлежи на американския самолет гигант, който ще заплати за това на Embraer $4,2 милиарда. Boeing ще получи също така контрол над подразделението на бразилската компания за производството на граждански самолети.

Като цяло съвместното предприятие се оценява на $5,26 милиарда.

Военното производство на Embraer не е предмет на тази сделка.

Споразумението трябва да бъде одобрено от бразилското правителство.-. През декември бразилски съд замрази създаването на съвместното предприятие до януари 2019 година и този месец съдът е длъжен да се произнесе окончателно си решение.

Embraer е тритият по големина в света производител на граждански самолети с персонал около 18 хиляди души и оборот 6 милиарда долара годишно. Приватизираната през 1994 г. компанията произвежда граждански, военни и бизнес самолети.

Нов етап от битката на гигантите: Boeing купува бразилската Embraer

Нов етап от битката на гигантите: Boeing купува бразилската Embraer

Сделката не е сигурна заради "златната акция" на държавата

Най-търсената продукция на Embraer са самолетите с капацитет 70 - 100 пътника. Това ги прави особено подходящи за регионални полети, за които е нецелесъобразно да се използват големите въздушни лайнери на Boeing или Airbus.