Повече от 1 милион ваксини срещу полиомиелит, предназначени за деца, са били унищожени в резултат на грабежи в Судан при вълната от насилие през април. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на УНИЦЕФ.

"Редица съоръжения бяха разграбени, повредени и унищожени, включително над един милион ваксини срещу полиомиелит в Южен Дарфур", каза Хейзъл Де Ует, заместник-директор на Службата за спешни програми, УНИЦЕФ, каза на Ройтерс в имейл.

Агенцията беше по средата на поредица от кампании за ваксиниране срещу полиомиелит в Судан след избухването му в края на 2022 г.

ООН оказва натиск върху воюващите генерали в Судан

ООН оказва натиск върху воюващите генерали в Судан

Опит за спиране на сраженията

Полиомиелитът, заболяване, което засяга предимно деца под 5 години, може да доведе до парализа и смърт. Африка беше обявена за свободна от див полиомиелит през 2020 г., но Малави, Мозамбик и Судан съобщават за внесени случаи от миналата година.

База данни на Световната здравна организация показва, че е имало 28 атаки срещу здравни заведения в Судан от избухването на конфликта миналия месец, изправяйки армията срещу паравоенните Сили за бърза подкрепа.

Множество хуманитарни агенции съобщиха за грабежи по време на кризата в Судан, включително Световната програма за прехрана, която заяви, че е загубила доставки на стойност 13-14 милиона долара.

Байдън даде зелена светлина за налагане на санкции срещу Судан

Байдън даде зелена светлина за налагане на санкции срещу Судан

Насилието в Судан е необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ

Припомняме, че размириците в Судан избухнаха в средата на април. Паравоенната организация на корпуса за бързо реагиране влезе във въоръжен сблъсък с армията на страната. От началото си конфликтът взе стотици жертви. СЗО призова за отваряне на хуманитарни коридори. Повече от 800 000 души напуснаха страната. Няколко пъти бе сключвано примирие, но това не доведе до пректатяване на боенните действия.

Президентът на САЩ Джо Байдън издаде заповед в петък, с която разреши налагането на санкции срещу Судан.