Ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс заяви, че се надява до два-три дни да проведе лични срещи с враждуващите страни в Судан, за да получи гаранции от тяхна страна, че конвоите с помощи ще могат да доставят помощи.

Срещата може да се състои в столицата Хартум или на друго място, каза Грифитс в телефонно интервю за агенция "Ройтерс" от Джеда, Саудитска Арабия, след посещение в Порт Судан, предназначено за планиране на мащабна операция за оказване на помощ.

"За мен е важно да се срещнем физически, лице в лице, за да обсъдим това, защото е необходимо това да бъде публичен, отговорен момент", каза той.

ООН предупреди, че сраженията между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), които избухнаха на 15 април, рискуват да предизвикат хуманитарна катастрофа, която може да обхване и други страни. Във вторник Судан съобщи, че досега в конфликта са загинали 550 души, а други 4926 са ранени.

Тъй като международните посредници настояват за мирни преговори, армията на Судан заяви, че ще изпрати пратеник за преговори с лидерите на Южен Судан, Кения и Джибути.

Помощта е спряна в страната с население от 46 млн. души, където около една трета от тях вече разчитат на хуманитарна помощ.

По-рано Грифитс заяви, че Световната продоволствена програма на ООН му е съобщила, че шест от камионите, пътуващи към западния регион Дарфур, са били ограбени по пътя, въпреки уверенията за безопасност и сигурност.

В интервюто си за "Ройтерс" Грифитс заяви, че в сряда е разговарял по телефона с ръководителя на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и командира на РСФ Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти, за да им каже, че са необходими специални коридори за доставка на помощи и въздушни операции.

"Сега сме много ясни в оперативните си изисквания за това, от което се нуждаем по отношение на ангажиментите от тяхна страна", каза той.

В Судан договарят примирие до 11 май

В Судан договарят примирие до 11 май

Над 100 хиляди души са напуснали страната

В Найроби генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че международната общност трябва да каже на двамата лидери, че ситуацията е неприемлива. Двамата генерали трябва да бъдат подложени на натиск, за да спрат сраженията, да започнат диалог и да позволят преход към гражданско правителство, каза той.

Пратеникът на Бурхан, Дафала Алхадж, заяви в Кайро, че армията приема преговорите, но няма да има разговори лице в лице с РСФ, а комуникацията ще се осъществява чрез посредници.

Южен Судан заяви, че двете страни са се съгласили да прекратят огъня и да изпратят свои представители на разговорите.

ООН: Повече от 800 000 души може да избягат от Судан

ООН: Повече от 800 000 души може да избягат от Судан

Заради продължаващите в страната боеве