Повече от 1 млн. долара на минута бюджетни субсидии по света се предоставят на селското стопанство, голяма част от които са причина за климатичната криза и унищожаването на дивата природа, показва нов доклад, цитиран от "Гардиън".

Само 1% от 700 млрд. долара годишно, дадени на земеделските производители, се използва в полза на околната среда. Голяма част от общата сума за субсидии подкрепя производството на добитък, който отделя много парникови емисии, унищожаването на горите и замърсяването от прекомерната употреба на торове.

Само 10% от субсидиите за изкопаеми могат да платят за зелен преход

Само 10% от субсидиите за изкопаеми могат да платят за зелен преход

Само 10-30% от субсидиите за изкопаеми горива ще са достатъчни за световен преход към чиста енергия, смятат авторите на изследването

Сигурността на човечеството е изложена на риск без реформиране на тези субсидии, голямо намаляване на консумацията на месо в богатите страни и други вредни употреби на земята. Но пренасочването на субсидиите за съхраняване на въглерод в почвата, произвеждането на по-здравословна храна, намаляването на отпадъците и отглеждането на дървета е огромна възможност, се изтъква в анализа.

Докладът отхвърля идеята, че субсидиите са необходими за осигуряването на евтина храна. Той е установил, че цената на вредите, причинени понастоящем от селското стопанство, е по-голяма от стойността на произвежданата храна. Новите оценки в доклада установяват, че производството на здравословна и устойчива храна всъщност би намалило цените на храните, докато състоянието на обработваемата земя се подобрява.

"Налице е изключително малко пряко насочване на субсидиите за положителни резултати за околната среда, което е безумно", подчертава Джереми Опенхайм, който е директор на Коалицията за използване на храните и земята, която събира изследователски групи в областта на храните, земеделието и екологията, и която е автор на новия доклад. "Трябва да пренасочим тези субсидии в изрично положителни мерки", допълни Опенхайм.

Страните от Г-20 утроили субсидиите за енергия от въглища въпреки климатичната криза

Страните от Г-20 утроили субсидиите за енергия от въглища въпреки климатичната криза

Въпреки че преди 10 години обещаха да премахнат всички субсидии

По думите му реалната обща сума вероятно е 1 трлн. долара годишно, тъй като някои субсидии е трудно да се определят количествено точно: "Този 1 трлн. долара публично финансиране е на разположение и е огромно, огромен лост за стимулиране на селскостопанските производители по целия свят да действат по различен начин."

Поредица от големи неотдавнашни доклади заключиха, че световната хранителна система е разбита. Това води планетата към климатична катастрофа, като същевременно оставя милиарди хора недохранени или с наднормено тегло, заключиха 130 национални научни и медицински академии през ноември. Друг доклад установи, че избягването на месо и млечни продукти е най-важният отделно взет начин за намаляване на въздействието върху околната среда върху планетата, като добитъкът използва 83 процента от земеделските земи, за да произвежда само 18% от калориите.

"Планетарната здравословна диета", публикувана от учените през януари, изисква 80 процента намаляване на червеното месо, консумирано от европейците и северноамериканците. Приемането на тази диета през следващите десетилетия би означавало, че 60% от днешните пасища могат да се използват за диви животни или други цели, площ, подобна на размера на Бразилия (8,5 млн. кв. км).

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

100 пъти увеличение на щетите от супербури и 280 млн. разселени

Ала Опенхайм изтъква: "Не можахме да намерим примери за правителства, които използват своите фискални инструменти, за да подкрепят пряко увеличаването на предлагането на по-здравословна и по-питателна храна."

Като цяло в доклада се подчертава, че вредният начин, по който понастоящем светът произвежда храна и използва земята, причинява скрити разходи в размер на 12 трлн. долара годишно за околната среда, човешкото здраве и развитие.

"Продължаването на настоящите тенденции означава придвижване към сценарий, при който климатичните промени все повече застрашават човешкия живот, биоразнообразието и природните ресурси са намалели, хората все повече страдат от животозастрашаващи заболявания, предизвикани от диетата, продоволствената сигурност ще бъде компрометирана, а намаляването на бедността е сериозно накърнено", се предупреждава в доклада и се допълва: "Подобен път би застрашил в рамките на няколко десетилетия нашата колективна сигурност."

Изтъква се обаче, че трансформирането на системите за използване на храни и земя през следващото десетилетие е забележителна възможност, която може да донесе обществена възвръщаемост над 15 пъти необходимите инвестиционни разходи, които се оценяват на по-малко от 0,5 процента от глобалния БВП.

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

Предупреждават обаче, че страхът у обществеността можел да доведе до парализа