Тринадесет деца и един възрастен са загинали по време на туристически преход. По-рано бе съобщено за 11 деца и един възрастен. Те са пропаднали в езерото Сямозеро в Пряжински район в руската република Карелия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на представителя на Следствения комитет Владимир Маркин.

Децата били на оздравителен лагер в Карелия. Един от инструкторите в лагера е задържан.

Взето е решение веднага всички деца да бъдат изведени от лагера. Той не е собственост на просветното министерство на Карелия, а частна, заяви министърът на образованието Александр Морозов. По думите му той не знае кой е собственик на лагера.

По-късно стана ясно, че организатор на пътуването е фирмата „КарелияОпен”, собственост на Елена Решетова, съобщи life.ru. Компанията се специализира в детски оздравителни почивки, предлагайки ги в лагера на брега на Сямозеро.

По-рано източник от службата за извънредни ситуации в региона съобщи, че са загинали 11 души и се издирват четирима. По думите му, на място работят два вертолета от Министерството на извънредните ситуации (МИС) - Ми-8 и Ка-32.

Други 11 души са успели да се спасят, заяви началникът на пресслужбата на Северозападния регионален център на МИС Фьодър Полиши.

За трагедията станало ясно тази сутрин в 11:15 местно време, съобщава жител на близкото село Кудама, който се обадил на дежурния на Карелската републиканска издирвателно-спасителна служба.

При него дошла 12-годишната Юля, която разказала, че групата й е попаднала в буря. Щормът я изхвърлил на брега, където дълго лежала в безсъзнание.
Когато се съвзела, тя тръгнала по брега да търси хора и намерила още едно момче от нейната група. То цялото било в кръв и не могло да ходи. Тя го оставила и тръгнала да търси помощ.

По предварителни данни, две лодки с деца са се преобърнали по време на буря. Както съобщи в Twitter детският омбудсман Павел Астахов, произшествието е станало по време на плаване на плаване с кану по езерото. "Най-силната буря разпръсна лодките", написа той, добавяйки, че десетина са оцелели, защото са имали спасителни жилетки.

Астахов съобщи, че по маршрута са излезли 47 деца и четирима възрастни. Свързали се с нерегистриран туристически оператор в района на Сямозера и в неделя са изчезнали, беше по-ранното съобщение на МИС. По данни на източник от службата за извънредни ситуации, в групата е имало 24 души - двама възрастни и младежи между 12 до 17 години.

В понеделник в Карелия е обявен ден на траур. Решено е останалите деца да бъдат изведени от лагера, където е станало произшествието, съобщи образователният министър Александър Морозов.

Много родители са били недоволни от условията в оздравителния лагер, където са били изпратени децата им. Пред RT майка от Москва разказва, че в лагера, където сега е станала трагедията са лекували нейното дете с лекарства за кашлица по времето, когато то е имало гангрена.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че по предварителни данни загиналите деца са от Москва. "Съболезнования на роднините и близките", написа в своя микроблог в Twitter той. На мястото на произшествието са пристигнали заместник прокурора на Карелия Едуард Гусаков.

Започнала е прокурорска проверка по отношение на отговорността за организиране на екскурзията. Освен това от Следствения комитет са образували наказателно дело.

Сямозеро е едно от най-големите езера в южната част на Карелия. Разположено е в басейна на река Шуи. Площта му е 266 кв. километра. Максималната дълбочина е 24,5 метра, средната – 6,7. В езерото има 80 острова.