Изминалата 2020 година е била с малка разлика най-топлата, регистрирана някога според американската космическа агенция НАСА, като климатичната криза дава своя отпечатък през 2020 г. чрез покачващи се температури, огромни урагани и безпрецедентни горски пожари, отбелязва "Гардиън".

Средната световна температура на сушата и океана през 2020 г. е най-високата, измервана досега, уточни американската космическа агенция, подобрявайки предишния рекорд, поставен през 2016 г. с по-малко от една десета от градуса.

Заради малко по-различни използвани методи, Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) оцени 2020 г. като частично по-хладна от 2016 г., докато Британската метеорологична служба класира 2020 г. на второ място.

2020-а вероятно ще бъде най-топлата година в историята въпреки Ла Ниня

2020-а вероятно ще бъде най-топлата година в историята въпреки Ла Ниня

Ла Ниня захлажда климата

Програмата за наблюдение на климата на Европейския съюз дава абсолютно изравнени показатели между двете години.

Независимо от тези незначителни разлики, всички масиви от данни отново подчертаха дългосрочното затопляне на планетата заради изгарянето на изкопаеми горива, обезлесяването и други човешки дейности.

Седемте най-топли регистрирани години в света са от 2014 г. насам, като 10-те най-топли са регистрирани през последните 15 години. Сега има 44 последователни години, в които световните температури са над средните за 20 век.

Учените предупреждават, че средните температури ще продължават да се покачват заради огромното количество парникови газове, което изхвърляме в атмосферата.

2020-та е най-топлата на Антарктическия полуостров от 31 г.

2020-та е най-топлата на Антарктическия полуостров от 31 г.

Между януари и август температурите са достигнали между 2 и 3 градуса по Целзий

"Това не е новото нормално", изтъква Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания "Годард" на НАСА, като допълва: "Това е предшественик на още бъдещи."

Рекордната или почти рекордната топлина беше регистрирана въпреки умерено охлаждащото влияние на Ла Ниня, периодично климатично събитие.

"Въпреки че настоящото събитие Ла Ниня вероятно ще окаже влияние върху температурата през 2021 г. повече в сравнение с 2020 г., то определено имаше охлаждащ ефект през последното тримесечие на годината", каза Зеке Хаусфадър, климатолог Berkeley Earth, който установи, че 2020 г. с малка разлика е втората най-топла регистрирана година.

"Това показва, че сме добавили еквивалент на постоянно събитие Ел Ниньо, което е в размер на глобално затопляне само през последните пет години", добави Хаусфадър по отношение на климатичното събитие, което обикновено повишава температурите. "Рекорди като този допълнително засилват необходимостта от намаляване на нашите емисии по-скоро, отколкото по-късно", подчертава ученият.

2019 е най-топлата година в Европа

2019 е най-топлата година в Европа

Предишните рекорди са счупени с малка разлика, но откритията потвърждават, че 11 от 12-те най-горещи години в Европа са през последните две десетилетия

Климатичната криза драстично променя екологичните процеси по целия свят, както показват научните анализи от 2020 г.

Средногодишният обем на морския лед в Арктика е бил 3,93 млн. кв. мили, съвместно най-малкият в историята заедно с 2016 г., докато океаните са били "изключително топли", уточни NOAA, като само в две предишни години са отчетени по-топли морски температури. Средната годишна снежна покривка за северното полукълбо е четвъртата най-ниска в историята. 

Нарастващата топлина в атмосферата и водата води до топене на ледниците, повишаване на морското равнище, както и подпомагане на по-големи и по-разрушителни бури. САЩ, ударени от безпрецедентния сезон на ураганите в Атлантическия океан през 2020 г., бяха засегнати от рекорден брой големи бедствия миналата година, като щетите са за десетки милиарди долари и доведоха до няколкостотин жертви.

"Глобалното затопляне няма непременно да увеличи общото образуване на тропически бури, но когато получим буря, тя е по-вероятно да стане по-силна", обяснява Джим Косин, учен по атмосферата в NOAA, като добавя: "А това са силните бури, които наистина имат значение."

Тази зима в Европа e несравнимо най-топлата в историята

Тази зима в Европа e несравнимо най-топлата в историята

3,4 градуса по-топла от средното в периода между 1981-2010 г.

Горските пожари, подхранвани от растителност, изсъхнала от продължителна жега, опустошиха огромни райони на Калифорния и Австралия миналата година, докато Арктика изпита изненадващи температури, доста над средните.

"Тази година беше много поразителен пример за това какво е да живееш под някои от най-тежките последици от климатичните промени, които сме предвиждали", изтъква Лесли От, метеоролог изследовател от НАСА.

Британската метеорологична служба вече прогнозира, че 2021 г. също ще бъде сред най-горещите, регистрирани някога, като светът сега е "на крачка по-близо до границите, определени в Парижкото споразумение", каза Колин Морис, старши учен в службата.

По-късно тази година правителствата ще се срещнат в Шотландия за важни преговори под егидата на ООН, целящи надграждане на Парижкото споразумение за климата, което ангажира страните да избегнат катастрофалното покачване на средната световна температура над 1,5 градуса в сравнение с нивата отпреди индустриалната епоха.

"Насочихме се към катастрофално покачване на температурата с 3-5 градуса през този век", предупреди Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, като допълни: "Сключването на мир с природата е определящата задача на 21 век. Това трябва да е най-важният приоритет за всички, навсякъде."

2019 г. е била най-топлата в историята на Русия

2019 г. е била най-топлата в историята на Русия

И все по-топло ще става...