Климатичното събитие Ла Ниня (La Niña) е в ход, което предвещава по-студена и бурна зима от обикновено в северното полукълбо, но 2020 остава вероятно да бъде една от най-топлите години, откакто се правят надеждни измервания по въпроса.

Световната метеорологична организация обяви събитието Ла Ниня - охлаждане на повърхностните океански води по тихоокеанското крайбрежие на южноамериканските тропици, за да помогне на правителствата и хуманитарните агенции да планират екстремни метеорологични събития по целия свят.

Трева и храсти растат около Еверест заради засилващото се глобално затопляне

Трева и храсти растат около Еверест заради засилващото се глобално затопляне

Топенето на хималайските ледници се удвоило от началото на века

Ла Ниня (малкото момиче в превод от испански) е "студената" фаза на южните колебания на Ел Ниньо, поредица от океански и климатични събития в Тихия океан, които оказват глобално влияние върху температурата, бурите и валежите.

Възможните въздействия през 2020 г. включват по-сухи от обичайните условия в Източна Африка, добавяне към предизвикателствата за продоволствената сигурност в региона, по-влажни условия в големи части от Югоизточна Азия и Австралия и все по-интензивни урагани в Атлантическия океан. На Карибите сезон 2020 е един от най-активните в историята.

Меркел за Нова година: Германия трябва да направи всичко възможно срещу глобалното затопляне

Меркел за Нова година: Германия трябва да направи всичко възможно срещу глобалното затопляне

"Нашите деца и внуци са тези, които ще трябва да живеят с последствията"

Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация, подчерта: "Ел Ниньо и Ла Ниня са големи, естествени двигатели на климатичната система на Земята. Но всички природни климатични събития сега се случват на фона на предизвикани от човека климатични промени, които влошават екстремните метеорологични условия и засягат водния цикъл."

Докато Ел Ниньо, топлата фаза на климатичния феномен, може да предизвика суша в Австралия и Индия и да увеличи циклоните в тропическия Тихи океан, Ла Ниня може да доведе до понижаване на температурите в източните части на Тихия океан до 3-5 градуса, което има охлаждащ ефект върху глобалните температури.

Избягват катастрофално глобално затопляне чрез изсмукване на парникови газове от атмосферата

Избягват катастрофално глобално затопляне чрез изсмукване на парникови газове от атмосферата

Намаляват CO2 в атмосферата до равнищата отпреди столетие

Според Таалас обаче това сега е повече от компенсирано от глобалното затопляне, а 2020 г. "остава на път да бъде една от най-топлите години в историята", като се очаква 2016-2020 да бъде най-топлият 5-годишен период, откакто се правят надеждни измервания.

"Годините, в които Ла Ниня е активна, са по-топли дори от годините със силни Ел Ниньо събития в миналото", изтъква още Таалас.

Очаква се тазгодишната Ла Ниня да продължи до първото тримесечие на следващата година, като е оценявана от Световната метеорологична организация като "умерена до силна". За последно силно събитие имаше през 2010-11 г., което допринесе за наводненията в Пакистан през 2010 г. и наводненията в Куинсланд през 2010-11 г.

Ла Ниня събитията се определят от температурите на морската повърхност, падащи с повече от 0,5 градуса за поне пет последователни тримесечия.

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

А това ще бъде катастрофално за живота на планетата