Нов опит за обединяване на правителства и корпорации зад технологиите, които изсмукват парникови газове от атмосферата, за да се предотврати катастрофалното глобално затопляне, ще бъде предприет в ООН днес, пише "Гардиън".

Първият годишен Форум за възстановяване на климата, който ще се проведе в Ню Йорк, има за цел да стимулира международната подкрепа за появяващи се и понякога противоречиви методи за обратно извличане на газовете, затоплящи планетата, след като са били изхвърлени от електроцентрали, коли, камиони и самолети.

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

Предупреждават обаче, че страхът у обществеността можел да доведе до парализа

Фондацията за възстановяване на климата - групата, която е организатор на форума, публикува манифест за целта си да "възстанови" климата чрез намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата до равнищата отпреди столетие. Въглеродният диоксид в атмосферата се повишава рязко, достигайки връхна точка от 415 частици на милион през тази година, много над равнището през по-голямата част от човешката история - около 300 частици на милион.

Фондацията има за цел да възстанови тази историческа норма до 2050 г., изтъквайки, че успех би бил еквивалентен на кацането на Луната или изкореняването на едрата шарка. Фондацията предупреждава, че настоящото състояние на климата ни води "по нанадолнището към вероятното изчезване на нашия вид и на хиляди други".

1 млн. долара в минута: Земеделските субсидии разрушават света

1 млн. долара в минута: Земеделските субсидии разрушават света

Причиняват климатичната криза и водят до унищожаване на дивата природа

"Майката Земя ще оцелее без нас, но бихме искали и хората да оцелеят", подчертава Рик Парнел, изпълнителен директор на фондацията, която е била създадена през миналата година. "Това е началото на 10-годишна стратегия да накараме правителствата и компаниите да разберат необходимостта от възстановяване на нашия климат сега. Човечеството ни вкара в това положение и то може да ни извади от него", настоява Парнел.

Средните глобални температури са се повишили с около 1 градус през миналия век заради натрупването в атмосферата на затоплящи планетата газове от човешката дейност. Световните лидери се договориха да ограничат покачването на температурите до 2 градуса по Целзий, а в идеалния случай - до 1,5 градуса, въпреки че глобалните газове с парников ефект не намаляват, а големите замърсители като САЩ и Бразилия показват отстъпление от ангажиментите си за климата.

Германия обмисля да отдели €75 млрд. за борба с климатичните промени до 2030 г.

Германия обмисля да отдели €75 млрд. за борба с климатичните промени до 2030 г.

Днес германската коалиция провежда среща за обсъждане на мерки в транспортния сектор

Всякакъв реалистичен шанс за избягване на силно опасни нива на глобално затопляне вероятно ще включва премахване на CO2 от атмосферата - било чрез масово залесяване или зараждаща се технология, която или го елиминира от промишлени процеси, или го изсмуква директно от въздуха.

Докладът на Фондацията за възстановяване на климата очертава най-обещаващите от тези варианти, като Climeworks, швейцарска компания, която използва гигантски машини, за да изсмуква CO2 от въздуха и да го използва в оранжерии, за да стимулира растежа на растенията. В момента компанията има повече от дузина проекти и си партнира с исландски проект, който инжектира CO2 дълбоко под земята в базалтови образувания.

Друг път, определен от фондацията като "постоянен, мащабируем и финансируем", е компания, която превръща CO2 във варовик, който може да бъде използван в строителството. Наскоро тя е доставила бетон за нов терминал на летището в Сан Франциско.

Светът е крайно неподготвен за последиците от климатичната криза

Светът е крайно неподготвен за последиците от климатичната криза

Това ще доведе до бедност, недостиг на вода и увеличение на миграцията

Докладът също така споменава умишленото поставяне на желязо в части от океана, за да се повиши способността му да абсорбира CO2, както и опитите за посяване на отразяващ пясък в Арктика, за да се намали ескалиращото топене на ледовете.

Някои природозащитници отхвърлиха такива подходи като радикално геоинженерство, което ще има вредни нежелани последици. Други критикуват развитието на технологията за отстраняване на CO2 от атмосферата като отвличаща вниманието от необходимостта от намаляване на емисиите с парников ефект.

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

100 пъти увеличение на щетите от супербури и 280 млн. разселени