Следващата година най-вероятно ще бъде сред най-горещите в историята, като прогнозата за средната световна температура е увеличение до повече от 1,1 градуса по Целзий над средното в сравнение с времената преди индустриалната епоха. Това показват оценките на Британската метеорологична служба, цитирани от "Гардиън".

Прогнозата за 2020 г. се основава на наблюденията на тенденциите през последните години, в които се наблюдаваха поредица от години със средна температура над 1 градус в сравнение с прединдустриалната епоха, и носещи, както изтъкват метеоролозите, "ясния отпечатък" на предизвиканото от човека глобално затопляне.

Най-дългите преговори за климата завършват без сделка за въглеродните емисии

Най-дългите преговори за климата завършват без сделка за въглеродните емисии

Страните пак отлагат борбата с климатичната криза

Тази тенденция вероятно ще се запази и през 2020 г., прогнозира Британската метеорологична служба, изключвайки непредвидими събития като голямо вулканично изригване, което би имало охлаждащ ефект от праха, изхвърлен в атмосферата.

През следващата година също така е малко вероятно да се случи силно природно затопляне, тъй като не се прогнозира природният феномен Ел Ниньо. Ел Ниньо е метеорологично явление в Тихия океан, което може да доведе до необичайно високи температури, както се случи през 1998 г., която до 2005 г. държеше първото място за най-топла година след началото на воденето на надеждна статистика през 1850 г. В продължение на години това подхранваше фалшиви твърдения от някои среди, че климатичната наука грешала и глобалното затопляне не се случвало.

Най-горещата година в историята в момента е 2016 г., когато имаше ефект на Ел Ниньо, а всички години оттогава насам бяха близо до рекорда.

ЕС се договори за климатична неутралност до 2050 година

ЕС се договори за климатична неутралност до 2050 година

Полша в особено положение

"Естествените събития, като например предизвиканото от Ел Ниньо затопляне в Тихия океан, влияят на климатичната система", обяснява проф. Адам Скайф, който е ръководител на дългосрочните прогнози на Британската метеорологична служба, като допълва: "При липсата на Ел Ниньо тази прогноза дава ясна картина на най-силния фактор, причиняващ повишаване на температурите: емисиите на парникови газове."

Ако прогнозата е вярна, през следващата година светът ще се доближи до ръба на климатична аварийна ситуация. Учените предупредиха, че затоплянето с над 1,5 градуса над нивата преди индустриалната епоха ще има вредно въздействия върху световния климат.

Първата година, в която средната световна температура беше над 1 градус над средното (в сравнение с периода от 1850 до 1900 г.), беше 2015 г., така че скоростта на промяната е бърза. Ако настоящите тенденции продължат, бихме могли да преминем прага от 1,5 градуса в рамките на две десетилетия.

Шефът на ООН: Провалът с климата ще означава икономическа катастрофа

Шефът на ООН: Провалът с климата ще означава икономическа катастрофа

"Прекалено дълго време корпорациите разгласяваха фалшивата история, че икономическият растеж и справянето с климатичните промени са несъвместими"

Емисиите на парникови газове обаче показват постоянен ръст: проучване, публикувано по време на преговорите за климата под егидата на ООН по-рано този месец в Мадрид, показва, че годишните въглеродни емисии са били с 4% по-високи в сравнение с 2015 г., когато беше подписано Парижкото споразумение за климата, което постави цел за ограничаване на средната световна температура до "доста под" 2 градуса и в най-добрия случай до 1,5 градуса до края на века.

Британската метеорологична служба е използвала същите методи през миналата година, за да прогнозира температурите през 2019 г., а наблюденията през тази година показват, че температурите са много близки до прогнозираните. Прогнозата ѝ за 2020 г. е за повишаване на средната световна температура между 0,99 и 1,23 градуса, със средна оценка от 1,11 градуса.

Повишаването на температурата е неравномерно по света, като затоплянето в Арктика е далеч по-бързо от средното за планетата. Ледът в Гренландия се топи седем пъти по-бързо в сравнение с 1990-те години.

400 млн. души заплашени от наводнения, ако Гренландия продължи да се топи

400 млн. души заплашени от наводнения, ако Гренландия продължи да се топи

Ледената покривка на Гренландия се топи седем пъти по-бързо в сравнение с преди три десетилетия