В резултат на две експлозии на метан в една от най-големите въглищни мини в Русия „Распадская", намираща се на юг от град Кузбас, са загинали 31 души, съобщава РИА Новости.

Други 77 миньори са в неизвестност - сред тях има и спасители, слезли в мината след първия взрив.

8 са тежко пострадали - със сериозни изгаряния и фрактури. Те са настанени за лечение в болница в Москва. Жертвите все още не са идентифицирани.

Припомняме, по време на първия взрив на 8 май в мината са се намирали 356 миньори.

След втората експлозия спасителните операции трябвало да бъдат преустановени поради високата концентрация на метан.

Спасителната операция бе прекъсната в неделя вечерта, тъй като съществуваше заплаха от трета експлозия, но спасителите рискували живота си, влизайки в мината с надеждата да намерят оцелели.

Според властите най-вероятната причина за инцидента е неспазване на условията за безопасност по време на експлоатацията на мините.

Остарялата техника и заниженият контрол над безопасността на труда са честите причини за трагичните инциденти в руските мини.

Министерството на енергетиката обяви, че е създало извънреден щаб за борба с бедствието, а премиерът Владимир Путин е обсъдил трагедията с местния губернатор.

По разпореждане на Путин семействата на загиналите ще получат финансова помощ в размер на един милион рубли.

Близките на пострадалите също ще бъдат финансирани, като сумите, които ще получат варират от 200 до 400 хиляди рубли в зависимост от степента на нараняване.

На територията на мината скоро ще започне работа специален екип, който да провери устойчивостта на сградите. Той ще определи и какви са пораженията след експлозиите и какви са възможните рискове за в бъдеще.

Дошлите на мястото на инцидента специални екипи са установили, че нивото на метан е в допустимите норми.

„Распадская" е сред най-големите въглищни мини в Русия, като нейната продукция достига около 8 милиона тона годишно. Тя е пусната в експлоатация през 1973 година.