39 души загинаха, а 29 бяха ранени при пожар в център за задържане на мигранти в Мексико близо до границата със САЩ, съобщава "Асошиейтед прес".

Инцидентът е станал в Сиудад Хуарес, срещу Ел Пасо, Тексас. Огънят е избухнал късно снощи.

Сиудад Хуарес е основен пропускателен пункт за мигранти, влизащи в Съединените щати. Центровете му са пълни с мигранти, чакащи възможност да прекосят границата или които са поискали убежище в САЩ и изчакват процедурата.

Службата на главния прокурор на Мексико е започнала разследване на инцидента и на местопроизшествието има следователи.

Стотици мигранти опитаха да нахлуят в САЩ през границата с Мексико

Стотици мигранти опитаха да нахлуят в САЩ през границата с Мексико

Твърдят, че срещу тях е използван лютив спрей

През януари беше обявено, че Съединените щати планират да приемат до 30 000 мигранти на месец от Куба, Никарагуа, Хаити и Венецуела по програма, съчетана с експулсиране на хора от тези страни, заловени на границата между САЩ и Мексико.

Американският президент Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари 2021 г., се опитва да се справи с рекорден брой мигранти, заловени да пресичат границата между САЩ и Мексико.

Републиканците разкритикуваха "снизходителните политики" за сигурност на границите, а служители на Байдън твърдят, че се опитват да създадат по-подредена и хуманна система.

По-рано беше съобщено, че администрацията на Байдън планира да използва ограниченията от времето на пандемията, за да експулсира обратно в Мексико редица мигранти от Куба, Хаити и Никарагуа, хванати на югозападната граница, като същевременно позволи на някои от тях да влязат по въздух в САЩ по хуманитарни причини.

Защитници на мигрантите и някои демократи оспориха разширяването на експулсирането, заявявайки, че ограниченията пречат на мигрантите да упражняват правото си да кандидатстват за убежище и ги излагат на рискови ситуации в Мексико.

ООН разкритикува плана на САЩ за контрол на границите

ООН разкритикува плана на САЩ за контрол на границите

Новата стратегия може да подкопае основните принципи на международното право за правата на човека и бежанците