Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк разкритикува новата стратегия на Съединените щати за контрол на границите, съобщава "Франс прес".

Според него планът крие риск да подкопае основните принципи на международното право за правата на човека и бежанците.

"Правото да се търси убежище е човешко право, независимо от произхода на дадено лице, имиграционния му статут или от това как е пристигнал на международна граница", подчерта Тюрк и предупреди, че новите мерки "са в противоречие със забраната на колективно експулсиране и принципа на забрана за връщане".

По негови думи е "малко вероятно" лицата, търсещи убежище, да изпълнят строгите критерии за получаване на хуманитарно условно освобождаване.

"Чуваме много да се говори за миграционни кризи, но в действителност тези, които мигрират, често са тези, които наистина са в криза", изтъкна пратеникът на ООН.

САЩ ще приемат по 30 000 мигранти месечно

САЩ ще приемат по 30 000 мигранти месечно

По разширена хуманитарна програма

Миналата седмица беше обявено, че Съединените щати планират да приемат до 30 000 мигранти на месец от Куба, Никарагуа, Хаити и Венецуела по програма, съчетана с експулсиране на хора от тези страни, заловени на границата между САЩ и Мексико.

Разширената хуманитарна програма ще се основава на политика, стартирана през октомври, която позволява на хиляди венецуелци да влязат в страната по въздух, ако кандидатстват от чужбина и могат да докажат, че имат спонсор от САЩ.

Американският президент Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари 2021 г., се опитва да се справи с рекорден брой мигранти, заловени да пресичат границата между САЩ и Мексико.

Мексико иска от САЩ да приемат повече венецуелци

Мексико иска от САЩ да приемат повече венецуелци

Миграцията остава един от основните проблеми в региона

Републиканците разкритикуваха "снизходителните политики" за сигурност на границите, а служители на Байдън твърдят, че се опитват да създадат по-подредена и хуманна система.

По-рано беше съобщено, че администрацията на Байдън планира да използва ограниченията от времето на пандемията, за да експулсира обратно в Мексико редица мигранти от Куба, Хаити и Никарагуа, хванати на югозападната граница, като същевременно позволи на някои от тях да влязат по въздух в САЩ по хуманитарни причини.

Защитници на мигрантите и някои демократи оспориха разширяването на експулсирането, заявявайки, че ограниченията пречат на мигрантите да упражняват правото си да кандидатстват за убежище и ги излагат на рискови ситуации в Мексико.

 САЩ са арестували през март рекордни 210 000 мигранти на южната граница

САЩ са арестували през март рекордни 210 000 мигранти на южната граница

Все повече непридружени деца остават с дни в пълни бежански лагери