Два от всеки пет от растителните видове в света са изложени на риск от изчезване в резултат на унищожаването на природния свят. Това се предупреждава в международен доклад, цитиран от "Гардиън".

Растенията и гъбите са в основата на живота на Земята, но учените казват, че сега са в надпревара с времето да намерят и идентифицират видове, преди да бъдат изгубени.

Тези неизвестни видове, а много от тях вече са били регистрирани, са неизползвано "ковчеже със съкровища" от храни, лекарства и биогорива, които могат да се справят с много от най-големите предизвикателства пред човечеството, казаха те, като потенциално включват лечение за коронавируса и други пандемични микроби.

Светът не успява да постигне нито една цел за спиране унищожаването на природата

Светът не успява да постигне нито една цел за спиране унищожаването на природата

Естествените местообитания продължават да изчезват

Повече от 4000 вида растения и гъби са били открити през 2019 г. Сред тях са шест вида алиум в Европа и Китай, същата група като лука и чесъна, 10 роднини на спанака в Калифорния и две диви роднини на маниоката, които биха могли да подпомогнат устойчивостта на бъдещата основна реколта, изядена от 800 милиона души срещу климатичната криза.

Новите лечебни растения включват вид морски джел в американския щат Тексас, чиито роднини могат да лекуват възпаление, вид антималариен артемизинин в Тибет и три разновидности вечерна иглика.

"Не бихме могли да оцелеем без растения и гъбички - целият живот зависи от тях - и наистина е време да отворим ковчежето със съкровищата", каза проф. Александре Антонели, научен директор в Кралската ботаническа градинав (Кю Гардънс в Лондон). Кралската ботаническа градина е ръководител на доклада, в който участват 210 учени от 42 държави.

"Всеки път, когато загубим един вид, ние губим възможност за човечеството", изтъква Антонели и допълва: "Губим състезанието с времето, тъй като вероятно губим видове по-бързо, отколкото можем да ги откриваме и назоваваме."

Дивата природа е в катастрофален упадък заради унищожение от човека

Дивата природа е в катастрофален упадък заради унищожение от човека

Хората експлоатират и унищожават природата в безпрецедентен мащаб

ООН обяви миналата седмица, че световните правителства не са постигнали нито една цел за ограничаване на загубите на биологично разнообразие през последното десетилетие.

Изследователите основават своята оценка на дела на видовете, застрашени от изчезване в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата. Но само малка част от 350 000 известни растителни вида са оценени, така че учените са използвали статистически техники, за да изгладят пристрастия в данните, като липсата на теренна работа в някои региони.

Те също така са използвали изкуствен интелект за оценка на малко известни области. "Сега имаме подходи с изкуствен интелект, които са с точност до 90%", казва Еймиър Ник Лугада, старши научен сътрудник в Кралската ботаническа градина. "Те са достатъчно добри, за да кажат "в тази област има много видове, които не са оценени, но почти сигурно са застрашени", отбеляза Лугада.

През 2019 г. Ник Лугада съобщи, че 571 вида са унищожени от 1750 г. насам, въпреки че истинският брой вероятно е много по-голям.

Докладът за състоянието на растенията за 2016 г. установява, че всяко пето е застрашено, но новият анализ разкрива реалния риск застрашените растения да са много повече. Основната причина за загубите на растения е унищожаването на дивите местообитания за създаването на земеделски земи. Прекомерното събиране на диви растения, строителството, инвазивните видове, замърсяването и все по-често климатичната криза също са важни причини за загубите.

Стотици групи настояват правителствата да действат за спасяването на природата

Стотици групи настояват правителствата да действат за спасяването на природата

Човечеството унищожава с невъобразими темпове природата

Милиарди хора разчитат на билковите лекарства като основен източник на здравеопазване, но докладът е установил, че 723 вида, използвани като лечения, са застрашени от изчезване. Те включват вид червена ангелска тръба в Южна Америка, използвана за нарушения на кръвообращението, която сега е изчезнала в дивата природа и индийско растение, традиционно използвано за кожни заболявания.

"Само 7% от известните растения имат документирана употреба като лекарства и следователно растенията и гъбите в света остават до голяма степен неизползвани като потенциални източници на нови лекарства", посочва Мелани-Джейн Хаус, ръководител на изследването в Кралската ботаническа градина, като допълва: "Затова е абсолютно важно да защитим по-добре биологичното разнообразие, за да сме по-добре подготвени за възникващите предизвикателства пред нашата планета и нашето здраве."

Проф. Моник Симънс, която изследва употребите на растения и гъби в Кю Гардънс, каза, че природата е ключово място за търсене на лечения за коронавируси и други болести с пандемичен потенциал: "Напълно съм сигурна, че по-нататък някои от водещите фактори за следващото поколение от лекарства в тази област ще идва от растения и гъби."

Докладът също така подчерта много малкия брой растителни видове, от които човечеството зависи за храна. Това прави доставките уязвими на промени в климата и нови болести, особено след като се очаква населението на света да нарасне до 10 млрд. души до 2050 г. Половината хора в света зависят от ориз, царевица и пшеница, а само 15 растения осигуряват 90% от всички калории.

Рекорден брой природозащитници убити през 2019 г.

Рекорден брой природозащитници убити през 2019 г.

Повече от четирима екоактивисти са убивани всяка седмица