Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди в петък, че щетите само от урагана "Милтън" може да са около 50 милиарда долара, съобщава "Блумбърг". 

Държавният глава се готви да види лично опустошенията по време на посещение в щата Флорида този уикенд.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис на брифинг информираха последните новини около бедствието. Харис, която води прдизборна кампания в щата Аризона, участва виртуално към брифинга в петък.

Вицепрезидентът повтори предупрежденията си към компаниите за повишаването на цените - въпрос, който тя превърна в основна цел на своята икономическа програма.

"За всяка компания или физическо лице, което използва тази криза, за да вдигне цените си, независимо дали е бензиностанцията, летище или гише в хотела, ще има последствия", предупреди Харис.

Така те се противопоставят на твърденията на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, че администрацията не прави достатъчно за пострадалите.

Поредните бури се превърнаха в политически проблем в надпреварата за Белия дом между Харис и Тръмп, като денят на изборите е след по-малко от месец.

Жертвите на урагана Милтън вече са 16

Жертвите на урагана Милтън вече са 16

Милиони жители на Флорида остават без ток

Припомняме, че ураганът "Милтън" премина през централната част на щата, предизвиквайки торнада и оставяйки най-малко 16 души жертви зад себе си.

Работници по електроразпределението поправят повредени електропроводи и разрушени кули на мобилни оператори, докато екипи от правителствени агенции и местни жители, въоръжени с резачки, разчистват паднали дървета и се справят с наводненията в засегнатите райони и градове.

Въпреки че Милтън не предизвика катастрофалното наводнение, което беше очаквано във Флорида, където само преди две седмици ураганът "Хелън" удари югоизточните части на щата, операциите по разчистване може да продължат седмици или дори месеци.

Най-малко 11 са жертвите на урагана "Милтън"

Най-малко 11 са жертвите на урагана "Милтън"

Текат спасителни операции