Броят на загиналите при злополуката в Саяно-Шушенската ВЕЦ достигна 71.
Днес спасителите откриха тялото на още две жертви, предаде ИТАР-ТАСС.

Четирима служители от централата все още се водят за безследно изчезнали.

Според изявления на разследващи служители аварията в Саяно-шушенската електроцентрала не се дължи на човешка грешка.

"Считам, че аварията не е свързана с човешки фактор и към тази хипотеза клонят повечето специалисти", посочва Василий Зубакин, председател на компанията „РусХидро", която стопанисва ВЕЦ-а.

От 17 август, когато се случи аварията, най-голямата водна електрическа централа в Русия е спряна. Най-оптимистичните прогнози са, че до края на годината ще могат да бъдат пуснати в действие най-малко пострадалите реактора, като обаче за пълното възстановяване на работата ще са необходими поне 4 години.

От компанията отказват да изнесат подробности и около разследването, което е поето от следствието към Генералната прокуратура на Русия. Според изявления на следователи причините за аварията са технологични и, както няколко пъти бе подчертано, нямат отношение към тероризма.
Преди няколко дни чеченска групировка обяви, че инцидентът не е авария, а диверсионен акт с цел на се разклати още повече руската икономика.

Компанията "РусХидро", която стопанисва всички водноелектрически централи в Русия, обеща компенсация на семействата на загиналите по един милион рубли за всеки.
Повече от загиналите са били жители на едно село - Черемушка, което е в непосредствена близост до централата.

Премиерът Владимир Путин добави от страна на държавата по още един милион. Въпреки това семействата настояват за повече - минимум 5 милиона.