Ново проучване разкри, че екстремните климатични промени заради глобалното затопляне са причинили драматично избелване на коралите в Големия бариерен риф край бреговете на Австралия, информира ДПА.

Според прессъобщение от Изследвания на кораловите рифове към австралийския университет "Джеймс Кук" само 2 процента от коралите в обекта на световното природно наследство са избегнали избелване през последните три десетилетия.

Експертите уточниха, че 80% от рифовете са избелели сериозно поне веднъж от 2016 г.

Големият бариерен риф в Австралия загива

Големият бариерен риф в Австралия загива

Заради климатичните промени и затоплянето на планетата

Според учените основната причина са климатичните промени и свързаното с тях затопляне на океаните.

Водещият автор проф. Тери Хюз говори за "рекордни морски горещи вълни, които карат коралите да се избелват и да умират".

Избелването е стресова реакция на прегретите корали. Тези чувствителни организми могат да съществуват само и единствено в определени температурни диапазони.

Хюз предупреди, че пет пристъпа на масово избелване от 1998 г. насам са превърнали Големия бариерен риф в "шахматна дъска от рифове".

Големият бариерен риф - трети масов мор на корали за пет години

Големият бариерен риф - трети масов мор на корали за пет години

Невероятната природна система загива

"За първи път през 2020 г. видяхме тежко избелване по цялата дължина на рифа - в части от северния, централния и особено южния регион", уточни той.

Големият бариерен риф край източния бряг на Австралия се простира на повече от 340 000 кв. км и може да се види с невъоръжено око от космоса.

Хюз подчерта, че "по ирония на съдбата" публикуването на изследването съвпада със световната среща за климата COP26 в Глазгоу.

Австралия отделя половин милиард долара за опазване на Големия бариерен риф

Австралия отделя половин милиард долара за опазване на Големия бариерен риф

Ще отидат за подобряване качеството на водата, справяне с хищниците и разширяване на мерките за възстановяване на средата

Хюз и другите автори настояха за драстично намаляване на емисиите на парникови газове от всички страни. Това е жизненоважно за бъдещето на кораловите рифове и за стотиците милиони хора, които зависят от тях, добави той.

През юли Големият бариерен риф рискуваше да бъде класифициран като застрашен обект на Световното наследство от ЮНЕСКО.

Той не беше сложен в червения списък след натиск от Австралия. Ново решение предстои да бъде обсъдено през 2023 г.