Американските ВВС преустановиха тренировъчните полети в района на авиобаза Мисава (японската префектура Аомори) след като техен изтребител Ф-16 изпусна учебна ракета по време на тренировка. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на командването на ВВС на САЩ в Япония, които публикуваха решението си в Twitter.

"Провеждането на подобни учения в района на авиоабаза Мисава се преустановяват", се казва в съобщението. От американска страна подчертават, че се отнасят сериозно към въпроса за осигуряване на безопасността при провеждане на учения. 

Ф-16 на ВВС на САЩ се разби до германския град Триер

Ф-16 на ВВС на САЩ се разби до германския град Триер

Пилотът е успял да катапултира и е хоспитализиран

По-рано стана известно, че изтребител Ф-16 на американските ВВС по време на тренировъчен полет над японската префектура Аомори е изпуснал учебна ракета извън установената зона за провеждане на учебни полети. 

Информация за пострадали в резултат на инцидента не е постъпвала. Властите в Япония изискаха от американска страна да направи всичко необходимо за да не допусне повтаряне на подобни инциденти.

В Япония в последните години бе забелязано участие на малките авиопроизшествия, които предизвикват сериозно безпокойство в местното население. Често те са свързани с техника на американските ВВС, дислоцирана на японска територия, но се случват и инциденти с авиацията на Силите за самоотбрана на страната.