Англия e регистрирала най-много допълнително починали в Европа през първата половина на 2020 г., докато в Испания е бил най-високият пик на жертвите от новия коронавирус (COVID-19), който опустоши континента, информира "Франс прес", цитирайки данните на британската статистическа служба.

Британската статистика е установила, че от края на февруари до средата на юни Англия е имала по-висок от средния брой на починалите за по-дълъг период в сравнение с всички европейски страни.

Испания е на второ място по брой починали над нормата, определени като брой на жертвите, допълнително регистрирани над средното равнище за период от 5 години, докато Шотландия е била най-засегната.

Междувременно Испания също така е регистрирала най-високия национален пик в допълнителната смъртност в края на март, следвана от Италия, като някои местни области регистрираха 600-850 процента смъртност над средното.

"Въпреки че никоя от четирите страни в Обединеното кралство не е имала толкова висока пикова смъртност, колкото Испания... смъртността над нормата е била масова в цяла Великобритания по време на пандемията", уточнява Едуард Морган от британската статистическа служба.

"В съчетание със сравнително бавната "диря" на пандемията във Великобритания, това означаваше, че до края на май Англия беше с най-високата обща относителна допълнителна смъртност от всички сравнявани европейски страни", допълни Морган.

Анализът на британската статистика, който е първото ѝ международно сравнение на починалите, свързани с COVID-19, се основава на данни, публикувани от статистическата служба на Европейския съюз "Евростат", която също така събира информация от няколко страни извън ЕС.

Испанската столица Мадрид е най-силно засегнатият голям европейски град по отношение допълнителните жертви, с пик през седмицата, приключваща на 27 март.

Въпреки това, през последната седмица на май, Англия беше регистрирала толкова много седмици на починали над средното ниво, че доведе до европейските сравнения.

Лондонският квартал Брент регистрира най-високия пик на допълнителни жертви от който и да е район в страната, докато Бирмингам регистрира най-високия пик за цял английски град в средата на април.

Ежедневният брой на починалите от COVID-19, статистика за които се предоставя от правителството на Великобритания, също показва, че страната е претърпяла най-смъртоносната епидемия в Европа.

Понастоящем тези жертви, по-малко всеобхватна мярка от смъртността над нормата, са 45 961 души.

Британската статистическа служба обаче вече съобщи, че Великобритания е регистрирала 65 000 допълнителни починали от обикновено през първите няколко месеца на пандемията до края на юни.