Април 2016 г. е бил най-топлият април в историята в световен мащаб – и седмият пореден месец, в който се чупят глобалните температурни рекорди, съобщава „Гардиън”.

Най-новите данни разбиха предишния рекорд за април с най-голямата разлика, регистрирана някога.

Това прави три поредни месеца, в които месечният рекорд е бил счупен с най-голяма разлика в историята, и седем поредни месеца, които са най-малко с 1 градус по Целзий по-високи от периода между 1951 и 1980 г. за този месец.

Когато поредицата от месеци, чупещи рекорди, започна през февруари, учените започнаха да говорят за „извънредно положение с климата”.

Данни, публикувани от НАСА през уикенда, показват, че глобалната температура на сушата и морето е била с 1,11 градуса по Целзий по-топла през април в сравнение с температурата през април в периода 1951-1980 г.

Всичко това гарантира, че 2016 г. ще бъде най-топлата година в историята, а вероятно и с най-голямата разлика, регистрирана някога.

Новият рекорд счупи предишния с 0,24 градуса по Целзий, който беше поставен през 2010 г.

Настоящата "експлозия" от горещ въздух по целия свят се ускорява от мощното климатично явление „Ел Ниньо”, което представлява отделяне на топла вода в Тихия океан. Но това не е най-големият „Ел Ниньо” в историята и този скок в температурите се случва на фона на бързото глобално затопляне, бутайки температурите до исторически върхове.  

Интересното е мащабът, с който ние чупим рекорди”, изтъква Анди Питман от университета на Нов Южен Уелс в Австралия и допълва: „Очевидно всичко е тръгнало в грешната посока. Климатичните учени предупреждават за това най-малко от 1980-те години. А беше очебийно от първото десетилетие на 21 век. Така че къде е изненадата?”