Голяма авария изключи тока в Казахстан и предизвика редица проблеми с електроснабдяването в още две централно азиатски страни - Киргизия и Узбекистан.

Аварията е станала на транзитна линия в Казахстан, регистрирана е от местния оператор, управляващ електрическите мрежи KEGOC в 8:59 местно време.

Сериозни проблеми с тока са имали в градовете Алмати, Шимкент, Тарас, цялата Туркестанска област и цял Южен Казахстан. Електричеството е спряло и в доста области на Киргизия и Узбекистан.

В столицата на Казахстан метрото е спряло, а жителите са призовани да излизат само при крайна необходимост, тъй като има проблеми и с целия масов транспорт. Летището също за известно време е спряло да обслужва полети, като след това работата е възобновена в авариен режим, съобщи пресслужбата на АО Uzbekistan Airports.

Казахстан засилва контрола върху износа на капитали от страната

Казахстан засилва контрола върху износа на капитали от страната

Решението е на Националната банка

Само преди седмици Казахстан бе арена на ожесточени сблъсъци между власт и протестиращи, като протестите започнаха от недоволство от повишаващите се цени на горивата. Напрежението бе овладяно не без помощта на пристигналите в страната сили на ОДКС.

В настоящите съобщения за аварията не се посочва причината, но и няма съобщения за съмнения за опит за саботаж.